livet

Runer

 Lære om Runer

livet

Mye er skrevet og mye er alt fortalt om Runer, men ikke desto mindre redskap er de av den grunn. 
Runer kan  brukes til så mangt. Alt fra å spå deg , til å få mer innsikt i eget liv og fremtid/fortid. 
Runer innehar mye gammel visdom og kraft, og er et mektig redskap.
Sammen med tarot og klarsyn, så får man mange svar.

RENSNING
Før du vil bruke runene på et magisk sett så er det bra å rense dem slik at de er klare for deg og dine formål og ingen gamle påvirkninger henger igjen. Det er flere måter å gjøre det på. En kan være å ta dem gjennom rennende vann, men dette anbefales ikke i og med at disse runene består av tre. En annen er å rense dem ved meditasjon, hvor en ser for seg at alt det gamle drar ut av dem og hvor man drar sin egen og eventuell annen kraft (fra jorden for eksempel) inn i runene slik at de tilhører en mer fullstendig. Du kan også la dem passere gjennom en rensende røkelse (for eksempel Salvie eller Frankincense), eller hvis det ligger deg nært, foreta en renselse med alle de fire elementene. En slik renselse kan foregå enkelt på for eksempel denne måten

Mine galdrer bindes av styrkende jord
Luften gir vinger til trolldomsord
Gløde skal de blant tunger av Ild
i Vannets dyp blir krefter til
og det Femte skal holde kraften stor.

METODER FOR Å BRUKE RUNER
Det finnes flere måter å bruke runene på, og det er mange som finner sine egne metoder for å lære eller gjøre nytte av dem. Hvordan velger man ut runene?
En måte er å la alle runene ligge med baksiden opp. Så fører man hånden over dem og tar opp de en føler en trekkes mot. En annen er å ha dem i en pose, stikke hånden nedi og kjenne etter med fingrene hvem som er de riktige for denne situasjonen. Hvordan skal man så legge dem opp for å tolke dem? Under følger tre metoder for å legge opp runene. Hvis du er kjent med Tarot kort så legger du kanskje merke til at det er mye av det samme som går igjen her.

Den éne runen
Man kan trekke opp en eneste rune av flere grunner. Kanskje man bare vil ha veiledning på et enkelt spørsmål, om en enkel situasjon eller hendelse? Man fokuserer iallefall på spørsmålet mens man trekker runen og tolker runen som et slags svar eller hint i retning av spørsmålet.
Eks. «Jeg ber Runene om å gi meg kunnskap om ……. «

Tre runer
Her trekkes tre runer. En for fortiden, en for nåtiden og en for framtiden, og de tolkes deretter.
Dette kan være fint å gjøre hvis du ønsker oversikt over et spesielt tema som går litt fram og tilbake i tidssammenheng.

 fire

Fire elementer
Det trekkes fire runer som legges opp etter himmelretningene, og hver og en av de går sammen med egenskapene som deres korresponderende element representerer.
1. Jord: Nedtrekkende energier. Fysiske representasjoner.
2. Vann: Oppadgående energier. Følelsesmessige representasjoner.
3. Ild: Spirituelle representasjoner linket til skjebne.
4. Luft: Trekker kunnskap, representerer steder du kan søke visdom i framtiden

Verdens treet
Verdenstreet eller Livets tre er et av de eldste symbolene i verden, og bilder av det finnes i nedtegninger i alt fra jødisk Kabbalisme til nordisk tradisjon med Yggdrasil.
De ulike posisjonene har forskjellige meninger ettersom man stiger opp fra jorden og til de høyere nivåer. Mange mener dette er en spirituell reise som man kan lære av. Runene kan derfor brukes som veiledning for reisen.

Posisjonene kan sies å ha følgende meninger:
1. Hva du trenger å lære
2. Hva som vil utfordre deg
3. Hva som vil veilede deg
4. Hvilke krefter som vil bistå deg
5. Hva vil advare deg
6. Hva du trenger å komme bort fra
7. Hva utfallet vil bli

 livet
 fire 1

Det keltiske kors
Dette brukes mye i sammenheng med tarot, og kan også brukes her.
Her kan runene gi veiledning om mange ting.

1. Hva skaper uklarhet for deg. Problemet i seg selv.
2. Hvordan skal du bruke kreftene dine
3. Hva står i veien for fremgang
4. Hva vil hjelpe deg å overkomme hindringene
5. Hva er du i mangel av fortsatt
6. Hva vil utfallet bli av denne erfaringen

Torshammeren
Denne spredningen er inspirert av et norrønt symbol.

1.Hvilken maske viser du verden
2. Hva frykter du
3. Hva søker du
4. Hvordan skal du best tilnærme deg dette
5. Hva håper du å bli
6. Hva hindrer deg
7. Hva er skjebnen din
8. Hva trenger du for å finne ut mer om deg selv
9. Hvem er du

De Forskjellige Runene :

 tor

Betydning av de forskjellige Runene :

 Runen UR

Fonetisk: U 

Betydning: Okse

urruneHvis jeg skulle ha skrevet en skaperhistorie ville jeg ha skrevet noe slik som: ”Aller først kom oksen og kua”. Vi mennesker har et nært og litt underlig forhold til kyr og okser. I kinesisk astrologi kom oksen nest først, bare slått av den lille, kjappe rotta. Patriarken Jacob/Israel giftet seg først med Leah og hennes navn betyr Vill – ku. Vår norrøne ku, Audhumla slikket Bure frem fra isen og ga næring til Ymer. I India er kyrne hellige. Over alt i jordbrukskulturer ser man hvilket nært forhold mennesker og krøtter har.  

Når man trekker denne runen får man beskjed om å ”gå til oksen for å bli vis”. Den situasjonen du er oppe i nå, den er strevsom men du har styrken for å komme deg gjennom dette. Vær tålmodig og vær kontrollert. Til slutt skal du høste av denne innsatsen du nå legger inn i situasjonen.

Hvis jeg hadde vært syk over lengre tid ville jeg ha båret denne runen. Det samme ville jeg ha gjort der det hadde oppstått en juridisk tvist. I alle situasjoner der man trenger ekstra mot og styrke er UR fin å bære med seg eller på seg.

Runen THURS 

Fonetisk: Th

Betydning: Kjempe, tusse, troll eller torn

thursEr man tusset så er man kaotisk, så enkelt er det.   Denne runen viser kaos og at energien blir brukt veldig feil i denne situasjonen. Hadde vi mennesker vært like kloke som etterpåkloke hadde menneskeheten blomstret i all sin klokskap. Men, akk, det ligger for oss alle å være svært mye klokere etter kaoset… THURS kommer nå for å fortelle deg at her er det kaos, så her må orden skapes. THURS må vekk, orden må inn. Du vil fort huske at dersom du er en del av problemet er du en del av løsningen, THURS minner deg på dette.

Kort sagt: THURS er runen du trekker for å våkne litt opp. Trekk deg vekk fra kaoset og søk etter orden. Noen ganger kan kaos være positivt slik at man kan bringe litt liv inn i en stivnet situasjon, men hovedregelen er at kaos sjeldent er positivt. Tid å rydde opp.

Føler man at andre vil trekke en inn i sitt kaos er det fornuftig å bære på seg denne runen. Dersom man er veldig forelsket (forelskelse har det med å skape kaos) er runen fin å bære. THURS blir ofte brukt i kjærlighetsmagien. Hvis noe stivner i en gammel uheldig form er det heller ikke dumt å trekke frem denne runen.

 Runen ASS

Fonetisk: A 

Betydning: Gudene, Æsene

assDenne runen er den guddommelige rune. Den viser forbindelsen mellom mennesket og gudene. I den jødisk/kristne skapelseshistorien leser vi hvordan Gud blåste livsånden inn i et menneske og mennesket ble til en levende sjel.  Pusten er noe av det mest guddommelige man har. Den dagen man puster ut og ikke puster inn igjen, da er man død. Uten pust – intet menneskeliv. For meg er denne runen ”pustens rune”. Runen er også tanker og vind – luft i bevegelse. Runen kommer inn for å fortelle deg at vi alle er levende sjeler. Vi trenger ren luft, rene tanker og en ren sjel… Kommer runen opp som en advarsel, så er det ikke umulig at man er litt vel åndelig. At man ikke ser at hverdagen trenger en praktisk sjel og at føttene trives best på bakken.

Som spådomsrune kan det altså være et varsel om at man er for åndelig eller for lite åndelig. Man blir minnet om båndene mellom guder og mennesker, så man bør absolutt stole på ens forbindelse til gudene. Ofte ber runen deg om å være ydmyk og ty til bønn. Dette er en vennlig rune, den er svært hjelpsom.

Trenger jeg oppbyggende kunnskap, trenger jeg innsikt som strekker seg litt utover synets og tankens rekkevidde eller trenger jeg velsignelse av gudene i et prosjekt – som dette jeg skriver på nå, så henter jeg gjerne frem denne runen. Healere bør absolutt bære denne runen på seg.

Runen REID

Fonetisk: R

Betydning: Vogn, rytter, hest, reise

reidREID er en rune det ligger svært mye kraft i. De fire elementer er samlet i denne runen. Er det noe man bør holde god orden på, så er det elementenes kraft. Ild – Vann – Luft – Jord, alt dette er samlet i REID. REID er de reisendes rune, enten man sitter til hest eller i bil (vogn), den som reiser er beskyttet av REID. Det finnes liksom ingen som foretar en reise uten at det er en hensikt bak denne reisen. Enten man hiver seg på en pakketur for å få en ferie eller man tar en trommereise for å finne sitt kraftdyr. REID er med på alle reiser, i alle fall – den bør få bli med.

Når denne runen trekkes er det ofte en reise som er på gang. En fysisk eller en åndelig reise. Folk reiser oftere fysisk enn psykisk så det er grunn til å tenke primært på fysiske reiser. Runens forhold til elementene kan av og til dukke opp når man trekker REID og da vil runen at du ser på hvordan du bruker elementene. Bruker du for mye energi? (Ild) Eller, skravler du for mye? (Luft). Sjekk ut ditt elementbruk dersom en reise er utelukket.

REID bruker jeg gjerne på reiser eller i bilen. (Den beskytter ikke mot radarkontroller!) REID er også en rune jeg kan trekke frem der jeg føler det er mangel på balanse i elementene. Til slutt vil jeg si at REID er en rune som er veldig god å legge under hodeputen dersom man er plaget av mareritt. Jeg har lært at THURS også skal være en fin rune å bruke mot mareritt, men min erfaring er at REID er mye bedre.

Runen KEN

Fonetisk verdi: K

Betydning: Fakkel

kaunaKEN er den av runene som hevdes å inneha den mest rensende effekten av alle. Ilden som KEN representerer er en rensende ild. Vann og ild er våre renseelementer. Ideen om å brenne hekser baserte seg på at ilden ville brenne det djevelske ut og la heksens sjel få en mulighet til frelse når den var renset. I den katolske kirkes tankegang vil sjelene i skjærsilden renses. I dag er det, dessverre, så populært å brenne flagg – det har blitt en hysterisk ide om rensing av det negative… Denne runens ild renser sjeler på en heldig måte. KEN skinner med et lys og dette lyset lyser opp i uvitenhet – nettopp derfor er KEN en kunnskapsrune – KEN lyser også opp det formørkede sinn og bringer glede inn i livet igjen. Ved tungsindighet er KEN en god rune å bruke. Skal man ha eksamen er KEN en fin rune å ta med seg.

Når Ken trekkes opp er det gjerne fordi sjelen trenger en rensing. Ta deg tid til å pleie sjelen din litt dersom det har vært en periode med mye negativitet. Hvis KEN vil gi deg kunnskap, tenk etter hvor du trenger påfyll av kunnskap og skaff deg den kunnskapen du trenger. Har man vært for negativ en periode er dette en fin rune for å bli minnet på at positivitet er den beste medisinen mot negativitet. I en svært låst og vanskelig situasjon kan KEN sende lys inn og løse opp.

KEN er en rune man gjerne må bære når man kjenner seg tung i sinnet eller i perioder der man er student. Føler man at man er omgitt av negativitet er KEN runen man bør bære eller sette frem.

Runen GIFU

Fonetisk verdi: G

Betydning: Gave. 

gifuGIFU er både gavenes og vennskapets rune. Vennskap er i seg selv en gave. Vennskap er en sterk allianse og ingen bør ta lett på et vennskap. Aristoteles sa dette om vennskap: Det er stor forskjell på vennskap basert på nytte og vennskap basert på oppriktighet. Bare det siste fortjener navnet sant vennskap.  Gaver er også noe vi ikke bør ta imot med en selvfølgelig mine og et bortskjemt blikk. Man bør alltid vise takknemmelighet over en gave. En negativ gave er ingen gave, denne type gave sorterer nærmest under ”forbannelse”. Gir man en gave skal man gi den med omhu. Får man et vennskap skal man legge ned omhu i denne alliansen. GIFU er her for å minne oss på verdien av å legge to pinner i et kors når det gjelder.

Trekker man GIFU opp er det svært sannsynlig at man finner en venn man kan inngå en allianse med. Eller man kommer til enighet i en sak etter en allianse. En samarbeidspartner kan også varsles med GIFU. Av og til får man en gave man setter pris på eller man gir fra seg en gave som blir satt pris på. En sjelden gang i blant kan GIFU varsle at man må ofre noe for en annen, men den som ofrer vil alltid bli belønnet på en eller annen måte.

GIFU er en rune som velsigner vennskapet. Der det er krangel mellom venner kan man fokuserer på GIFU. Man kan bære GIFU på seg for å roe ned disharmoniske stunder i et vennskap. GIFU kan også trekke venner inn i livet til den ensomme. Føler man at noen har rettet en forbannelse mot en, bær runen GIFU som en beskyttelse.

Runen WYNJA

Fonetisk verdi: V og W

Betydning: Glede

wynjaDet hender man glemmer ”latterens medisin”. Det er vel ingenting som er så befriende som et menneske som er spontant, glad og muntert? Selvhøytidelige mennesker er roten til mye surhet og uvennskap. WYNJA er gledens rune, det er latterens rune – det er runen som løser opp selvhøytidligheten og surheten i menneskesinnet.  WYNJA er runen vi alle bør bære i tider hvor vi tar oss selv aldeles for mye på alvor. Store ego dempes ned med denne runen.

Trekkes denne runen opp er det glede i emning. Man får en befriende latter (ikke skadefro, men befriende) eller man kan få en lykkelig utgang av en vanskelig situasjon.

Selv om WYNJA er en glad rune bør man ikke overdrive bruken av den. For mye av WYNJA kan gi mennesket en litt vel overfladisk væremåte og da kan det bli vanskelig å ta noe på alvor. Men, brukt i akkurat passe doser – slik som medisin skal brukes – er WYNJA en virkelig vidunderlig rune. Som trolldomsrune er dette en ønskerune.

 Runen HAGAL

Fonetisk verdi: H 

Betydning: Hagl, krystall. 

hagalHAGAL er ingen enkel rune å tolke. Den viser til kalde, harde følelser (frossent vann), den viser til ødeleggelse av ens verdier (hagl knuste kornåkrene og kunne gi sult). HAGAL viser også til krystallene med sine helbredende og givende krefter. Haglværet har det med å overraske oss, HAGAL overrasker oss. Krystaller er noe vi ofte får i gave og dette overrasker oss. HAGAL er kort og godt en rune som har det med å komme med overraskelser – på godt og vondt.

Trekker man runen HAGAL er det et varsel om at vi blir overrasket. Noen kan bli uventet sinte på oss eller få kalde følelser for oss. Noen kan også føle at vi har behov for en krystall og gi oss dette – enten i form av et godt råd eller velmenende kritikk – det kan også være at vi får en overraskende healing. En kompliment er faktisk en liten healing. Forbered deg i alle fall på en overraskelse når HAGAL er i siget.

Det sies at HAGAL gir beskyttelse mot dårlig vær. Dette har aldri fungert for meg, men kanskje har jeg hatt bedre av dårlig vær enn av godt vær i de situasjonene HAGAL burde ha fungert? Jeg tror jeg ville ha brukt HAGAL hvis noen hadde plutselig fått sinte og kalde følelser rettet mot min person, særlig om jeg ikke forsto årsaken. Kanskje kunne sinnet blitt lagt såpass til side at det var på sin plass med en krystallklar samtale om årsakene til denne plutselige negativiteten.

Runen NAUD

Fonetisk verdi:

Betydning: Nød

naudDette er havguden Njårds rune. NAUD kalles også ”stormrunen”. Man risset denne NAUD inn i skipene for å få en trygg reise på vannet. Ville man beskytte åkrene mot uønsket nedbør risset man NAUD inn i et stykke tre og ba Njård holde styr på vannet fra himmelen.  Njård er rune nummer 9. Dette er en sterk magisk rune. Ni – tallet var det mest magiske av alle i følge norrøn oppfatning av tallene. Odin hang ni dager og ni netter i treet for å ta til seg kunnskap. Fosteret ligger ni måneder i livmoren mens det venter på å bli født. NAUD er også skjebnen og den harde lærdommens rune. 

Når man trekker denne runen advares det at storm ligger fremfor en på ens livsvei. Dette er skjebnen så det er lite man kan gjøre for å kunne gå utenom stormen. Men, man kan søke ly eller påkalle styrkende kraft fra gudene eller gudinnene.

NAUD er en rune jeg ville ha valgt å bruke hvis det stormet rundt meg. Om jeg ville brukt denne runen på en reise over havet? Jeg vet ikke. Hvis jeg først skulle hatt med meg en rune over havet så skulle det vært NAUD.

Runen IS

Fonetisk verdi: I

Betydning: Is

isDenne runen er dødens rune og mange blir vettskremte når det er snakk om død. Når man ser denne runen er det snakk om død i symbolsk betydning. Følelser som dør, vennskap som dør. (Is er frosset vann og frosset vann er kalde følelser!) Denne runen misbrukes ofte av ukyndige som bruker IS i trolldomskraft/negativ magi. Jeg tror nok man kan stoppe følelser mellom to mennesker for en kort stund, men denne seieren vil slå tilbake på en selv. Bruk IS med varsomhet. Bruk IS til å fryse vekk noe negativt.

Når man trekker denne runen har gjerne noe gått i stå. Følelser mellom to kan ha kjølnet eller det kan ha blitt kontaktbrudd uten at noen av partene vet hvorfor. Denne runen kan også varsle en symbolsk død – som at et forhold dør vekk.

Jeg ville kun ha brukt IS i små doser for å fryse vekk negativitet eller la negativiteten dø vekk.

 Runen JARA

Fonetisk verdi: J

Betydning: År, avling

jaraÅret går sin gang – livet går sin gang. Alt har sine faste tider. Man fødes, man eldes, man dør. Etter våren kommer sommeren. Dyrene følger rytmen, vi mennesker avviker gjerne fra den naturlige rytmen og forsøker å skape mange andre rytmer. Vi har lys inne slik at vi kan rangle hele natten. Vi reiser til sol og sommer på vinteren… Vi er ”avvikere” og vi bør være glade for at vi har en mulighet til å være det. Men, bør vi ikke være litt mer forsiktige når vi forsøker å gripe inn i andres rytme og påtvinge de vår rytme. JARA er her for å fortelle at alt har en rytme – også vi.

Trekker man JARA er det gjerne innhøstningstid. Har man sådd gode frø? Har man slurvet med luking og hypping? Har man vannet godt nok? Hva er det man høster? Høsten er her og nå får man se resultater av tidligere innsats/gjerninger. Man advares også mot å forstyrre andres rytme. Forsøke å tvinge sin vilje på noen i form av å skynde på et resultat man ønsker så sterkt at man blir egoistisk. JARA ber deg glemme snarveier.

Jeg ville brukt JARA for å oppnå et godt resultat. Hvis jeg skulle for eksempel ha skrevet en bok ville jeg skriblet JARA – runen på et papirark og lagt på arbeidsbordet. For å ha tålmodighet som lærer/underviser ville jeg kanskje tenkt på JARA som stadig minner oss på dette med at alt har sin tid. JARA er nøytral, den er svært enkel – så får det være opp til oss om vi vil komplisere rytmen situasjonen er tildelt. En annen ting JARA minner meg om, det er karmaloven. Når frøet er modent skal det høstes…

 Runen PERTH

Man er ikke sikker på denne runens fonetiske verdi eller betydningen av den. Man tror Perth betyr klippe eller berg. Muligens en innvielse.

pertraDette er runen man forbinder med mineralriket. Det som ligger skjult under jorden fanges også opp av denne runen. Man snakker om gudinnen Perchta som bor dypt inne i et fjell. Denne gudinnen kan også være Bertha og Holle i tysk mytologi. Bertha kan vise seg som en gammel, rynkete heks eller som en ung, fager kvinne. Runen PERTH har en allsidighet i seg man ikke skal undervurdere.

Blir runen PERTH trukket kan det varsle at man selv må vise en allsidighet. Man kan føle at den situasjonen man er oppe i er hugget i stein og umulig å endre på – men, PERTH med sin allsidighet forteller at man kan bare endre litt på seg selv så er det slett ikke umulig at situasjonen likevel endrer seg til ens fordel. Steinen dette føles hugget i kan plutselig forvandle seg til sandkorn og plutselig er alt tatt av vinden. Altså, man bør endre seg selv i forhold til den situasjonen man står oppe i.

Jeg vet ikke når jeg ville ha brukt PERTH. Kanskje når man skal få noe frem. Skjulte talenter som ligger ”gjemt i jorden” er en av bruksområdene. Forståelse av forfedrene, de kan jo være gjemt i jorden. Jeg kan også tenke meg at PERTH må virke styrkende på krystaller. Kanskje ville jeg fått denne runen inngravert i yndlingskrystallen min?

Runen EOH

Fonetisk verdi: Eo

Betydning: Barlind

eohBarlinden var et tre som var svært utbredt på Odins tid. Virke fra dette treet ble brukt til å lage jegernes buer. Ull var jegernes gud, så runen kan sies å tilhøre Ull. Men, denne runen forbindes også med planteriket og Vidar var den guden som hadde planter som sitt spesialfelt. Vidar hadde tilnavnet ”Den Tyste”. Jeg anser denne runen for å være en rune man gjerne kan bruke når man jobber med urter og planter. Hekates tre sies å være barlinden, dermed kan også runen relateres til magi og heksekunst. Det hevdes også at denne runen er viktig når man skal kommunisere med andre verdener. Selv kommuniserer jeg ikke med ”andre verdener” (de dødes rike) så jeg kan ikke gå god for runens kraft i denne sammenhengen.  Men, kildene som informerer om dette er pålitelige så jeg nevner dette med åndekommunikasjon fordi jeg har tillit til kildene mine.

Trekker du EOH er det mulig du ”jakter” på noe (en ny bolig, en jobb, en kjæreste..) og runen viser at du har jaktlykke. EOH kan også gi deg en beskjed fra den andre siden, at du for eksempel drømmer om en avdød og får en beskjed fra vedkommende. Barlindens rune kan også vise at du tilegner deg kunnskap om magi. Tenk over situasjonen du befinner deg i, så vil du forstå svaret fra denne runen.

Jeg ville ha tegnet EOH på urteposer i tilfelle dette kunne gi urtene ekstra kraft. Dersom jeg jaktet på noe er det absolutt ikke utenkelig at jeg ville ha båret denne runen for å få ekstra jaktlykke.

 Runen ELG

Fonetisk verdi: R (denne R-en er kun i slutten av et ord)

Betydning: Elg, make, beskyttelse

elgrDenne runen er tilegnet dyrene og dyreriket. Jeg slutter aldri å forundre meg over hvor ufattelig godt dyrene forstår naturens rytme. Det er som om hvert hjerteslag fra Moder Jord høres av dyrene. Et eksempel er da verden lærte seg det grusomme ordet: tsunami. Tsunamien kom og tok en mengde menneskeliv – men, dyrene de overlevde fordi de hadde flyktet vekk fra havet. Dyrene forsto hva som kom til å skje.  Utallige er de historier der dyrene springer vekk fra naturkatastrofer. Elgen beveger solid og sikkert på sine spinkle bein.  Elgens rune er likevel den mest beskyttende runen man kan ha. Fire elg -runer satt i et kors kalles ”skrekkhjelmen” og er en beskyttelse mot alt som truer.

Trekker man denne runen er man gjerne godt beskyttet. Man kan ha en sterk partner som hjelper til med å beskytte en. (Refererer nå til ”make”) En annen betydning kan være: selv om situasjonen ser vanskelig ut klarer man å ta seg frem. I likehet med elgen beveger man seg ubesværet fremover.

Områder denne runen kan brukes på er: hundegården, hønsegården, stallen – alle steder der man har dyr. Når man selv trenger beskyttelse kan denne runen bæres. ”Skrekkhjelmen” er den sterkeste av alle runer. Jeg hørte en gang at denne runen kunne temme selveste ”bygdedyret” – det villeste av alle dyr. Dermed sies det at denne runen også kan brukes når man skal beskytte seg mot ondsinnet sladder.

Runen SOL

Fonetisk verdi: S

Betydning: Sol

solSolen er forbundet med mye positivt. Tarotkortet Solen stråler det glede ut av og i astrologien er Solen symbolet på ens egentlige identitet, styrke og handlekraft. Runen SOL er en positiv rune. Man forbinder den med den lyse årstiden, men sommeren og med aktivitet. Er man trett og føler at man er uten energi er dette en fin rune å bære på seg. Trenger man påfyll av kreativitet er denne runen også å anbefale. Mange sier at dette er en fin healingrune, men det advares å bruke denne dersom den syke sliter med feber.

Når man trekker denne runen er man gjerne i en periode med mye hell og medgang, særlig på kjærlighetsfronten. Andre tolkninger er at man er i en periode med mye energi og skaperkraft. Slik solen sies å være en livgiver er man selv svært fruktbar i en periode. Denne perioden bør man virkelig nyte. Kommer SOL opp som en advarende rune er det ofte en advarsel om å være arrogant.

Jeg ville brukt SOL dersom jeg måtte være ekstra energisk og kreativ. SOL sies å trekke lykke inn i livet, så jeg hadde nok brukt denne runen dersom jeg følte jeg var i en fase med mye motgang. Det er noe som sier meg at SOL også må være fin å bruke i perioder der man føler seg identitetsløs og tafatt.

 Runen TYR

Fonetisk verdi: T

Betydning: Guden Tyr

tyrTyr er en krigsgud, men han er også guden som avgjør hvem som skal vinne en strid. Tyr kan derfor sies å være rettferdighetens gud.  I norrøn gudelære ble Tyr beskrevet som en svært modig gud. Denne runen handler om å kjenne sin maskuline kraft og bruke denne kraften på en riktig måte. At man ikke misbruker sin kraft er vel så viktig å fokusere på som å fokusere på offerrollen. Selv om ordet ”maktmisbruk” er svært godt kjent er det likevel så mye maktmisbruk å bevitne at man lett føler at folk tar for lett på maktmisbruk. Rettferdig skal man være, i alt man gjør. Lett å skrive, vanskelig å etterleve.

Trekker man denne runen kan det godt være en påminnelse om ens maskuline kraft. TYR kan enten love påfyll av denne kraften eller advare om at man bruker kraften sin feil. Er man i en strid vil en rettferdig avgjørelse komme.

TYR ville jeg anbefalt folk å bruke dersom de følte at de var maktesløse i en situasjon. Jeg tror jeg ville brukt denne runen dersom jeg var usikker i en tvist. Det er ofte lettere å være selvrettferdig enn rettferdig, så jeg antar TYR ville kastet lys over tvisten slik at jeg muligens kunne sett motpartens side.

TYR er mannens rune.

Runen BJARKA

Fonetisk verdi: B

Betydning: Bjørk

bjarkaDenne runen er en rune med en sterk feminin kraft. BJARKA er gudinnen Friggs rune. Frigg var Odins hustru og det var ingen tvil om at ikke Frigg var like klok som Odin selv. Frigg kjente verdens skjebne like godt som Odin. BJARKA er en rune som er likeså kraftig som TYR – runen. Det feminine er ikke mindre verdt enn det maskuline. I den feminine intuisjonen ligger det mye kraft. I trolldommen kan denne runen brukes av en make for å binde hustruen til seg – så også denne runen kan misbrukes.

Trekker man denne runen opp er det nesten alltid noen som dreier seg om det feminine. Fruktbarhet, åndelig vekst, graviditet, nye begynnelser og stabilitet i følelser.

BJARKA er en rune jeg ville valgt der det var behov for en ny begynnelse eller en avdempet energi. Jeg tror BJARKA kan hjelpe mot dårlig humør. Et annet bruksområde er urter og legeplanter, samt andre remedier.

Runen EH

Fonetisk verdi: E

Betydning: Hest.

ehEH kalles ofte ”hesterunen”. Hesten var et dyr som man brukte på reiser og i arbeid. Den som arbeidet med hesten måtte kommunisere med hesten. EH er en kommunikasjonsrune. Den er også en reiserune. Odin reiste på himmel sittende på sin åttebente hest – Sleipner. Uansett hvor man reiser i verden er det alltid en viss fare forbundet med reiser. Man kan utsettes for uhell og man kan bli forsinket. EH er en rune som beskytter på reiser, i likhet med REID. Denne runen sies også å styrke kommunikasjonen mellom dyr og mennesker. Man ser, dessverre, alt for ofte at det er for lite eller svært dårlig kommunikasjon mellom dyr og eiere.

Trekker man denne runen er det ofte en beskjed at en reise er under oppseiling. Kommer denne runen opp som en advarsel må man passe seg for uhell. Denne runen kan også minne en på hvor viktig det er med flytende kommunikasjon. At man legger vekk hemmeligheter i akkurat denne saken og at man snakker åpent ut.

På en reise kunne jeg ha valgt å ta med denne runen. Jeg tror også jeg ville anbefalt denne til mennesker som sliter med ”å kommunisere” med sine dyr. Kanskje dyrene da vil forstå hvor «teit» mennesket kan være? 🙂

 Runen MANNAR

Fonetisk verdi: M

Betydning: Menneske, mann.

madrMer enn noen annen rune er dette menneskets rune. Denne runen er tilegnet det tenkende mennesket og samfunnet i sin helhet. Den dagen mennesket bestemte seg for å bli bofast begynte samfunn å ta form. Samfunnets struktur bør være bygget opp av fornuftige tanker og hensiktsmessige ideer. MANNAR fremmer det fornuftige og det hensiktsmessige i mennesket. Runen bærer i seg en kraft som fremmer menneskenes kloke sider. MANNAR er også runen for veltalenhet. MANNAR fremmer også menneskets evne til å være veltalende, til å argumentere saklig og få frem en fornuftig argumentasjon.

Trekker du denne runen oppfordrer nok MANNAR deg til å tenke helhetlig og hva som gagner alle i en situasjon. Noen få ganger kan runen be deg henvende deg til eldre mennesker for å få råd. Du kan trenge deres livserfaring og klokskap høstet inn via et langt livs erfaring.

MANNAR sies å være en god rune å bære på eksamen eller når man trenger å ”ha tungen med seg” i en sak. Først og fremst er dette en rune som fremmer samfunnsnyttig virksomhet. Politikerrune, kanskje?

Runen LAGU

Fonetisk verdi: L

Betydning: Vann

laguLAGU er runen som er tilegnet vannet. Vann er følelser, vann er blod, vann er et av livets elementer. Av alle planeter er det Månen man først og fremst knytter opp til vannets element. Denne runen sies å være gudinnen Nerthus’ rune. Hun var gudinne for jordbruk og fruktbarhet, samt fred og velstand. LAGU knyttes også opp til ens psykiske tilstand. Vann er ofte symbol på det underbevisste i et menneske eller en situasjon.

Trekker du LAGU er dette et varsel om at du nå vil finne indre fred – eller at du absolutt bør søke indre fred. LAGU kan be deg søke ut i naturen for å finne denne freden. Sett i gang en prosess der du setter fokus på ditt indre og at du degger litt med din psyke. Kommer LAGU opp som en advarsel bør du tenke på å tilpasse deg situasjonen og vente på «bedre vær».

LAGU betyr vann og vannet har en enorm evne til å tilpasse seg omgivelsene. Vannets fleksibilitet og utholdenhet er verdt å meditere over. Vi kan løse opp mye psykisk smerte ved å lære oss å tilpasse oss situasjonen og flyte vekk fra den så fort det er mulig. Vann som står stille dør – LAGU minner oss på hvor viktig det er å flyte med og flyte videre. Jeg ville valgt LAGU som kraftrune dersom jeg skulle jobbe med essenser, væsker og oljer.

Runen ING

Fonetisk verdi: NG

Betydning: Fallos/Guden Frøy

ingMer enn noen annen rune viser ING oss vår seksualitets energiske kraft. Denne runen kan vise oss at vi virkelig kan skape noe. I begynnelsen av et prosjekt er ING en god rune å bære. Man får en indre glød og man går ofte på med ild og pågangsmot. Våren er i sin sterkeste ING – fase på våren, når dyrene flørter og gjør seg klar til å skape familie. ING vekker skaperønsket i oss mennesker.

Trekker man runen ING er dette et varsel om at man er på rett vei. Er man i ferd med å realisere seg selv er runen en kilde til kraft og gnist for å fortsette på den veien man har begynt å gå. Med ING fullfører man løpet.

Jeg ville valgt runen ING til et hvert prosjekt jeg hadde satt i gang. Frøy var guden for god høst og velstand, jeg ville hatt det i tankene ved påbegynnelsen av et prosjekt.

 Runen ODAL

Fonetisk verdi: O

Betydning: Odel (arv)

odalODAL er runen som minner deg på din tilhørighet. Du kommer fra en familie, du har gener fra dem. Du kommer fra et land, du kommer fra en kultur. Det er viktig at du kjenner dine røtter, hvordan skal du ellers utvikle en vakker krone? Man skal kjenne seg selv, men dette kan man ikke med mindre man kjenner sin arv. Alt for ofte løper vi vekk fra det vi har arvet og søker noe spennende i det vi mener er så eksotisk. Vi tror at vi blir misforstått av våre egne og at vi er alt for gode til å tilhøre den ”kjedelige grå massen” vi kommer fra. Vi kan finne på å ønske så sterkt å være unike at vi glemmer bort fellesskapets styrke. Vi trenger ikke tviholde på vår kultur, vi har ikke vondt av å tilpasse oss – men, vi bør kjenne vår kultur, slik at vi ikke mister noe verdifullt. Den som ikke ser verdien av sin arv anbefaler jeg boken ”Alkymisten” til. Alkymisten forklarer verdien av ODAL på en svært god måte. Alt vi arver trenger ikke være ”av det gode”, men vi bør vite hva vi forkaster og hvorfor.

Den som trekker ODAL kan ha oversett verdien av fellesskapet styrke. ODAL kan også komme inn og minne deg på at du har en arv du skal ta vare på.

Jeg ville båret runen ODAL dersom jeg følte meg litt identitetsløs og litt satt utenfor fellesskapet. (Dessverre har nazister misbrukt ODAL – runen, men vi får bare si at alt kan misbrukes. ODAL er en flott rune selv om mindre – flotte og uvitende mennesker misbruker denne vakre runen.)

 Runen DAGR

Fonetisk verdi: D

Betydning: Dag

dagrDenne runen er guden Balders rune. Balder er lysguden. Den lyse årstiden elskes av både folk og fe. Her oppe i nord kan vi være ute og føle lyset som en sjelebalsam. Vi er mer sosiale i denne årstiden, vi er mer utadvendte og vi inkluderer letter folk i vårt fellesskap. Denne runen er en lysets rune og den er positiv. Heksene sier at denne runen kan gjøre deg usynlig. Det vil si, folk legger ikke så lett merke til deg når du visualiserer denne som en beskyttende rune rundt deg selv. Jeg er nok litt oppmerksomsyk, for jeg har aldri forsøkt dette. Jeg tror jeg liker å bli lagt merke til. 🙂

Trekker man denne runen er det ofte et varsel om at man står fremfor et gjennombrudd. En annen betydning kan være at man føler lyset er på vei og at det mørket som har knuget situasjonen slipper taket.

Denne runen ville jeg brukt i alle sammenhenger hvor jeg trengte et positivt lys. Dette med usynlighet må jeg få testet en gang. Hvis noen har erfaring med dette, kan jeg da få en mail med hvilken erfaring vedkommende har hatt?

Runen FE

Fonetisk verdi: F

Betydning: rikdom, kilder til rikdom, buskap.

Vi begynte med den ville kua – UR. Vi avslutter med den tamme kua – FE.

feFE er den siste i runerekken og dette er runen som avslutter en syklus. Vi har vært gjennom det meste, vi har høstet erfaring og vi venter på høsten. Vi skal ikke fiksere oss på at all lykke ligger i det materielle, men vi skal heller ikke romantisere fattigdommen. Det er ingen som blir lykkelig av inkassokrav og fravær av nødvendig materiell trygghet. FE viser oss at vi trenger en viss tilgang på materielle goder for å føle oss vel. Det vi sår, det er faktisk det vi høster – dersom ikke menneskene rundt oss er så snille at de gir oss av sin overflod. Men, da blir man overlatt til andres nåde.

Når FE trekkes loves det at man kommer til å få en grei høst. Det er ikke alltid FE sier at vi bare høster det vi sår, det hender at FE hjelper oss med sjenerøsitet fra andre. Man kan ikke bare tenke materielle verdier som rikdom, men med FE er det stort sett det materielle det er snakk om.

Runen FE er en rune man ikke skal bruke i grådighets øyemed. FE er en rune man skal bruke når man vil ha hjelp til å så de rette frøene. Jeg ville brukt FE hvis jeg hadde følt meg utrygg på om jeg hadde nok til å dekke mine fysiske behov. Noe sier meg at FE er runen som velsigner flittige hender og at FE vil hjelpe en med å få flittige hender.